{ "title": "Boğaz Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bogaz-agrisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:18:50", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Boğaz Ağrısı, halk sağlığı problemi olarak da anlandırılan günümüzde insanların sık sık karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Boğaz ağrısı doktorların sık sık karşılaştıkları rahatsızlıktır. Boğaz ağrısı ile önceden soğuk havalarda yani kışın karşılaşırdık. Ancak boğaz ağrısı artık mevsim dinlemiyor ve yaz, kış bu ağrıyı çekiyorsunuz. Genellikle bu hastalık nezle veya grip olduğun zaman ortaya çıkar.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Boğaz Ağrısı yaz aylarında hava sıcak olduğundan saçlar uzun süre ıslak durulduğunda, sıcak havadan soğuk havaya yani klimalı bir ortama girildiğinde ve bu yüzden vücut direncinin düşmesi ile vücuda bakteriler ve virüslerin girmesi ile birey hastalanır. Hasta boğaz yanması ile başlayan boğaz ağrısını yaşamaya başlar. Bu boğaz ağrısı genellikle grip ve nezle gibi hastalıklardan dolayı hastanın üst solunum yolları enfeksiyon kapar. Bu durumlarda hasta boğaz ağrısından dolayı yutkunma da yemek yeme de ve konuşurken zorlanabilir. Bireyin çok sigara içmesi ya da bulunduğu ortamın evin odanın havasının kuru olması, yaşadığı şehrin havasının kirli olması, burun akıntısının sürekli genze doğru akması da boğaz ağrısının yaşanmasının nedenlerindendir. Son zamanlarda ise boğaz ağrısı yaşayan insanların bu ağrı keyfini kaçırıyor. Boğaz Ağrısı ile hapşırık, öksürük, kulak ağrısı ve bunun ile yüksek ateş beraberinde geliyor. Reflü rahatsızlığınız var ise bu durum diğerlerinden farklıdır. Çünkü burada yaşanılan sorun mide ve yemek borusu arasında kalan kapakçığın hasar görmesi ile zamanla midedeki asit o kapakçıktan dışarı kaçar ve bu asit boğazda yanmaya ve daha sonra boğaz ağrısına neden olmaktadır.

Eğer boğaz ağrısı bir hafta on gün boyunca sürüyor ise yutkunmada özellikle de uyurken nefes almanızı zorluyor ise boğazınıza dokunduğunuzda şişkinlik gittikçe belirginleşiyor ise kulak ağrısının şiddeti sürekli artıyor ise boğaz ağrısı ile uzun süre sesiniz kısıldı ise görmekte zorlanıyor iseniz veya güneş ışığına ya da ışığa bakamıyorsanız, idrarınızı yaparken zorlanıyorsanız ve son olarak sürekli boğazınızda yanma veya halk arasında söylediğimiz gıcık tutuyor ve geçmiyor ise en kısa zamanda kulak burun boğaz doktoruna başvurmalısınız.

Boğaz Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Boğaz Ağrısında en önemli olan şey doktorunuzun tanıyı çok iyi koyması gerekir. Çünkü yanlış tanı koyar ise yanlış ilaç kullanabilirsiniz. Bu yüzden hem farklı rahatsızlıklar oluşur hem de boğaz ağrınızın şiddet artar. Bu hastalıkta iyileşmenin tek yolu ilaçlar değildir. Bir yandan da sizin de kendinize iyi bakmanız gerekir. En önemlisi doktorunuzun verdiği ilaçları zamanında içmeli ve bol bol dinlemelisiniz. Yemek yemekte zorlandığınız için sulu gıdalar ile yani çorba, meyve suyu ballı limonlu çaylar içmelisiniz. Yanlış bilinen ve inanların boğaz ağrısı yaşadığında sıcak içecekler içmekten uzak durun. İçtiğiniz içecekler ne çok soğuk ne de çok sıcak olsun. Doktorunuzun verdiği gargarayı ya da siz evde hazırladığınız gargarayı düzenli olarak uygulamalısınız. İçinde C vitamini bulunan yiyecekler ve içecekler tüketmelisiniz. Özellikle bu dönemde bol bol limon tüketmenizi tavsiye edilir. Safran kullanabilirsiniz ve abartmadan acı biber kullanabilirsiniz. Kirli havadan uzak durmalısınız ve suyu kaynatıp buharını içinize çekerek boğaz ağrınızı hafifletebilirsiniz. Doktorunuzun verdiği pastili veya doğal yöntem olan sarımsağı pastil yerine çiğneyebilirsiniz. Papatya çayı meyan kökü çayı içebilirsiniz. Diş ağrısına iyi gelir diye bildiğiniz karanfil boğaz ağrısına da iyi gelebilir. Reflü hastalığına bağlı boğaz ağrısında ise doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Hasta yemek yedikten sonra hemen yatmamalı, asitli içeceklerden, baharatlı yiyeceklerden ve stresten uzak durmalıdır.
" } ] }