{ "title": "Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bobrek-tasi-agrisina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 08:34:24", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Böbrek taşı ağrısına ne iyi gelir, Boşaltım sistemine yardımcı olan organlardan biri olan böbrek, sindirim sisteminin en önemli organlarından biridir. Kan basıncı seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur ve asit-baz dengesini korur. Böbreğin en önemli görevlerinden biri de yararlı maddelerden yararsız olanları elemek ve idrar yoluyla zararlı maddeleri dışarı atmaktır. Böbrek taşı çok küçükse ve uçları keskin değilse idrarla birlikte dışarı atılmaları oldukça kolaydır. Böbrek taşları genelde, taş böbrekte sıkışmışsa, mesaneye bağlanan üst idrar kanalında ilerliyorsa ve iltihaba yol açmışsa belirtiler vermeye başlar. Böbrek taşının en önemli belirtisi ise ağrıdır. Karnın yan kısmında ya da bel bölgesinin üst kısmında şiddetli ağrılara yol açabilir. Yaşanan ağrılar hastayı acile başvuracak duruma getirebilir. Yaşanan ağrılar bazen birkaç dakika bazen ise birkaç saat etkili olabilir. Birdenbire başlayan ağrılar ara ara kesilebilir. Ağrının yanı sıra, idrar renginde koyuluk, koku ve bulanıklık, sık idrar çıkma, idrar yaparken yanma, kusma, mide bulantısı, titreme, kusma, yüksek ateş ve ishal görülebilir.

Böbrek taşı ağrısına ne iyi gelir?

Limon-zeytinyağı-elma sirkesi: Böbrek taşının yol açmış olduğu ağrılar için uygulanabilecek basit bitkisel reçetelerden biridir. Böbrek taşı nedeniyle yaşanan ağrılar için 4 çorba kaşığı limon, 4 çorba kaşığı hakiki zeytinyağı eklenip içilir. Üzerine en az 2 su bardağı su içilir. 30 dakika beklendikten sonra yarım limon suyu 1,5 su bardağı suyun içine sıkılır. Üzerine 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenerek içilir. Yaşanan ağrı hafifleyene kadar günde birkaç defa tekrarlanabilir.

Karahindiba kökü: Karahindiba kökü böbreklerin temizlenmesine yardımcı olan mükemmel bir bitkidir. Böbrek taşı nedeniyle oluşan ağrılara ve böbrek taşlarının çözülmelerine de yardımcı olur. Karahindiba kökü çay şeklinde hazırlanarak şikâyetler azalana kadar içilebilir.

Kırkkilit otu: Kırkkilit otu böbrek taşlarının yol açtığı ağrılar için çay şeklinde hazırlanıp günde 3-4 fincan içilebilir. Vücutta kalsiyum miktarını dengelere ve böbrek taşı oluşumunu önler.

Fasulye: Fasulye yemeği kısık ocakta pişirilerek tüketildiğinde böbreklerde taş ya da başka nedenlerden dolayı ortaya çıkan ağrıların hafiflemesini sağlar. Böbrek enfeksiyonlarına karşı da iyi gelen fasulyenin kaynatılarak suyu da böbrek taşı ağrılarına karşı içilebilir.

Kereviz: Antiseptik etkisi bulunan kereviz böbrek taşı ağrılarına karşı faydalanılabilecek bitkilerden biridir. Toksinlerden böbrekleri arındırır ve böbrek ağrısına yol açan böbrek taşlarının oluşmasını önler.

Karpuz: Potasyum bakımından iyi bir kaynak olan karpuz, böbrek taşı oluşumunu ve böbrek taşı nedeniyle yaşanan ağrıları önler. Yazın düzenli karpuz tüketen kişilerde böbrek taşı oluşumu ve böbrek ağrısı riski azalır.

Domates suyu: Gün içinde bir su bardağı taze domates suyu tüketmek böbrek taşı ağrısına karşı iyi gelir. Beraberinde böbreğin genel sağlığını korumak adına faydalı bir sebzedir. Ayrıca domates temiz bir bezin üzerine dilimlenerek, ağrıyan bölgeye uygulandığında da faydalı olabilir.

Nar suyu: Organik nar ya da taze sıkılmış nar suyu böbrek taşı nedeniyle yaşanan ağrılara karşı etkili bitkisel reçetelerden biridir. Nar taze olarak tüketilebileceği gibi suyu sıkılarak da böbrek taşı ağrılarına karşı içilebilir.

Fesleğen: Böbrek taşı ağrısı ve böbrek sağlığı için önerilen bitkilerden biri olan fesleğen, suyu balla karıştırılarak kullanılabilir. 1 tatlı kaşığı fesleğen suyuna bir miktar bal eklenerek böbrek taşı ağrısına karşı günde bir defa tüketilebilir.

Isırgan otu: Isırgan otu bilindik idrar söktürücü bitkilerden biridir. İdrar yolu enfeksiyonları ve böbrek sağlığını korumak amacıyla uzmanlar tarafından kullanımı önerilir. Böbrek taşı nedeniyle oluşan ağrılara karşı iyi geliri.
" } ] }