{ "title": "Bilek Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bilek-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 05:58:42", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "
Bilek ağrısı, el ve ayaklarımızı kol ve bacaklarımızı birbirine bağlayan tendonlar, kaslar, kemikler ve sinirlerden oluşmuş olan kompleks yapıdır. El ve ayak bileklerimizi kemikler oluşturmaktadır. Bileklerimizi ellerimize ve bacaklarımıza güç aktarmamızı sağlamaktadır. Bileklerin esnekliğini bilek eklem yerleri sağlamaktadır. Bileklerimizde bulunan kemiklerin birbirine sürterek tahriş olmasını kemik uçlarının hepsi kıkırdak dokusu ile kaplıdır. Bu kıkırdaklarda ise eklem sıvıları mevcuttur. Bileklerin her hareketinde bu sıvılar salgılanarak kemiklerin rahatça kaymalarını sağlar. Vücudumuzda bilek el ve ayak olarak iki yerde bulunmaktadır.

Bilek ağrısı, Yaygın olan bir rahatsızlıktır. Bilek ağrısının birçok sebebi de söz konusudur. Bu rahatsızlığın sebebi Uzman doktorlar tarafından doğru belirlenip doğru tedavisi uygulanmalıdır.

Bilek ağrısı neden olur?

Tendinit: Bileklerde en yaygın olan ağrı şişme sebeplerindendir. Tendinitin sebebi tendon kılıfların iltihap oluşmasıdır. Bu rahatsızlıkta cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz.

Burkulma: Bilek eklemlerinin çevresindeki ligamentlerin incinmesi sebeplerindendir. Bu burkulmalardan dolayı bilekleri hareketlerini belli bir süre kısıtlamaktadır.

Karpal tünel sendromu: Bilekte bulunan sinirlerin birisini işlev bozukluğu ötürü meydana gelmesinden oluşmaktadır. Bu bozukluk kol orta sinirinin bilek ekleminden geçtiği yerde sıkışmasından dolayı oluşmaktadır.

Aritrit: Eklem iltihabı bilek ağrısına sebep olan ve günlük yaşamdaki hareketlerimizi zorlaştıran bir durumdur. Eklem iltihabı birçok sebepten dolayı oluşabilir. Bu yüzden dolayı tedavi çeşit de çoktur.

Ganglion kisti: Bilek bölümünde şişmesi ile başlar. Bu kistlerin içi sıvı doludur. Ganglion kisti iyi huyludur. Kanserojen değildir ve ebat olarak büyüseler de vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar.

Kırılmalar: Yaygın bir ortopedik sakatlıklardan biridir bileğin kırılması. Bu tarz bir rahatsızlık yaşayanlarda bilek alçıya alınır veya ameliyata alınmaktadır.

Bilek ağrısında ne zaman doktora gidilmelidir?
Bilek ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Dinlenme ve aktivite değişiklikleri: Bilek ağrısı oluştuğunda ilk önce bileği dinlendirmek ve enflamasyonun geçmesini beklemelidir. Eklemi dinlendirirken dikkatli olmalıdır. Sebebi uzun süre hareketsiz kalmak eklem yerinde sertleşmeye sebep olabilir. Bilek ağrısının artmaması ve eklem daha çok hasar görmemesi engellemek için hareketlerinizde dikkatli olmanız gerekir.

Buz uygulama: Eklem yeri sakatlandığında en çok uygulanan yöntem buz torbaları ve sıcak desteğidir. Ayrıca hangi durumda sıcak mı soğuk mu hangisinin uygulanacağını iyi bilmeleri lazımdır. Buz tedavisinde 48 saat içinde şişme sorunun görüldüğünde uygulanmaktadır. Eklem yerindeki şişliği dindirir. Özellikle bileklerin burkulmalarında şişmeden dolayı oluşan ağrıyı azaltmada kullanılır. Sıcak uygulaması dokuları gevşetmede ve burkulan bölgenin kan akışını uyarmak için kullanılmaktadır. Sıcak tedavisi aktivite öncesi kullanılmalıdır. Ayrıca aktiviteden sonra ve akut yaralanmalardan sonra kullanılmamalıdır.

Bilek desteği: Burkulmadan dolayı bileklerini kolay bir şekilde incitenler için destek ateller faydalıdır. Ateller bilek hareketlerini desteklemektedir. Rehabilitasyon sırasında basit aktiviteler için yardımcı olmaktadırlar.

İltihap sökücü ilaçlar: Artrit ve tendinit kaynaklı bilek ağrısında steroid olmayan ve anti enflamatuvar ilaçlar kullanılabilir.
" } ] }