{ "title": "Bel ve Boyun Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bel-ve-boyun-agrisi.jpg", "date": "23.01.2024 06:48:37", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Bel ve Boyun Ağrısı, Toplumda en çok görülen hastalıklardan birisi de bel ve boyun ağrısı olarak bilinir. İstatistiklere bakıldığında ülkemizde her iki kişiden birinde hayatı boyunca bir kez dahi olsa bel ve boyun ağrısı geçirdiği gözlemlenmiştir. Bu ağrıların hepsi bir fıtık gibi algıya neden olmamalıdır çünkü kimi hastalarda ilerleyip fıtığa kimilerinde yaptığı anlık işe bağlı olarak kısa süreli bir ağrıya neden olan bir hastalıktır. Oysaki fıtıklar kişideki ağrıların sadece %2-3'ünü oluşturmaktadır. Bu gibi durumların çok az bir bölümüne cerrahi tedavi gerekmektedir. Diğer ağrıların nedenleri arasında ise vücudun zorlanması, zayıf kalmış bel ve boyun kasları, fazla kilolu olmak, yanlış duruş ve oturma, vücutta kireçlenme, bel kayması, omurga kısmında iltihaplanma, romatizma veya başlangıcı, kırık ve çıkıklar, tümör gibi enfeksiyonlar ve iç organlardan kaynaklanan şiddetli ağrı veya sorunların insan vücuduna yansıması olarak bilinir. Boyunda gerçekleşen ağrılar kişinin beynini de etkileyerek çok büyük tehlikeler yaratabiliyor. Kullanılan yastıklar kişinin boynuna, fazla kilo ise bel kısmına zarar veriyor. Kişinin farkında olmadan anında hızlı bir dönüş yapması, yerden kontrolsüz bir şekilde ağır bir yük kaldırması veya yüksek bir yere vücudunu zorlayarak uzanması ileride çok büyük hastalıklara ve sorunlara yol açabilir. Çünkü bel ve boyun ağrısı kişinin hiç beklemediği bir zamanda küçük ayrıntılar sonucunda meydana geliyor.

Bel ve Boyun Ağrısı Genellikle Hangi Meslek Gruplarını Kapsar?

Bel ve boyun ağrısı belli başlı bazı meslek gruplarının daha çok risk taşıdığı neredeyse herkes tarafından bilinmektedir. Sekreterler, bilgisayar ve daktilo kullanan ve uzun süre bunun başında oturup çalışanlar, sürekli yazı yazmak durumunda olan kişiler, yazarlar, bazı sağlık hekimleri, gazeteciler ve benzeri. Demek istenilen şey kişinin boynunu ve vücudunu eğik bir pozisyonda bırakacak ve o şekilde yapılacak her iş risk grubuna girmektedir. Onun için kişiler belde ve boyunda bulunan kaslarını güçlendirmeli ve gerekiyorsa bölgelere özel korseler takıp kullanmalıdır. Belde de söylendiği gibi bunu da söylemekte fayda var \"her boyun ağrısı kişinin boyun fıtığı olduğu anlamına gelmiyor. Fakat kollarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma görülüyor ve boyun ağrısı yaşıyorsanız fıtık olma ihtimali çok yüksektir. Bel ve boyun ağrısı yaşıyor iseniz bunları hafife almadan hemen bir Uzman hekime danışmanız tavsiye edilir.

Boyun Ağrısında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişinin boyunda en çok dikkat etmesi gereken ergonomi (Günlük yaşantı ortamı ile kişinin vücut rahatlığı)'dır. Yatak, yastık, sandalye ve benzeri uyumlu olan nesnelerle çalışma ya da yaşantı sürdürme şekline dikkat edilmesi gerekir. Kişilere ortopedik sandalye ve yatak önerilmektedir. Boyun ağrısının riskli halleri ise aşağıdaki gibidir:
Tedavide Yapılacaklar

Fizik tedavi kaslarla ilgili sorunlarda güçlendirici egzersizler olarak önemli bir rol oynar. Bel ve boyun ağrısı hastalığında çok önemli bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Fizik tedavi uygulanan kişilerde bir süre sonra ağrıların azaldığı ve rahatladığı gözlemleniyor. Uzun süre oturan ya da devamlı ayakta kalmak zorunda kalan insanlarda ve sürekli günlük yaşantısında uzun topuklu ayakkabı giyen bayanlarda da bel ve boyun ağrısı görülmesi kaçınılmaz olarak bilinir. Bu ayakkabılar ya hiç giyilmemeli eğer giyilecekse vücut egzersizlerle güçlendirilip öyle giyilmelidir. Yüzme ve yürüyüş de kişiler için çok önemlidir. Kişi yüzerek vücuttaki bütün kasların çalışmasına neden olacak ve kaslar bu sebeple güçlenecek ve deforme olmuş noktaları onaracaktır. Bu gibi sporlar ve egzersizle hastalığı tamamen yenmenize bile yardımcı olabilir. Hastalara yüzü koyun yatma pozisyonu kesinlikle önerilmemektedir çünkü bu şekilde yatıldığında omurilik kısmına çok fazla yük binmektedir bu da yine bel ve boyun ağrısına sebep olacaktır. Sırt üstü, sağa ya da sola yan veya dizleri karına çekerek yatma pozisyonları hasta için daha iyi olacaktır. Oturduğunuz koltuk veya sandalye uyumsuzluğuna çok dikkat edilmelidir. Ortopedik olması kişiler için çok önemlidir ve en önemlisi günlük hayatta en çok kullandığımız araba sürerken koltuk, vites, direksiyon ve pedal uyumlu olmalıdır. Bel ve boyunda herhangi bir ağrı hissettiğinizde hemen bir doktora görünmeniz tavsiye edilir.
" } ] }