{ "title": "Bel Fıtığı Bacak Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bel-fitigi-bacak-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 03:52:46", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Bel Fıtığı Bacak Ağrısı, bel fıtığında aslında bel ağrısı ön planda değildir. Bel fıtığı yaşayan hastalarda daha çok bacakta ağrı meydana görülür. Bacak ağrılarından dolayı bacakta güç kaybı olur. Bu ağrı ile bel fıtığı her yaşta kadın ve erkekte görülebilir. Sırt ve boyundan başlayan ve kalçaya kadar devam eden, omurilik kanalını oluşturan omurların hareket etmesini kolaylaştıran, bölgeyi darbelerden koruyan yastıkçıkların zamanla bozulması olması ya da darbelere maruz kalması durumunda bel fıtığı oluşur. Bu süre içerisinde diskler omurilik kanalına doğru bombeleşir, zamanla fıtıklaşır ve sinirlere baskı yapmaya başlar.

Bel fıtığı, omurgalar arasındaki kıkırdağın aşırı zorlamadan dolayı yerinden kayarak omurilik kanalına doğru girmesi, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile gelişen bir hastalıktır.
Bel fıtığında aslında bacaklarda ağrı daha çok hissedilir. Bel fıtığı hastalarında, bel fıtığı teşhisi konulabilmesi için mutlaka bacak ağrısı görülmelidir. Hem bacak ağrısı hem de bacakta kuvvet kaybı olur. Bel fıtığı ilerledikçe hastada idrar ve büyük abdesti kaçırma sorunları da meydana gelir. Bu bulguların arasında en önemli elbette bacak ağrısıdır. Bu hastalarda aşırı kilo, ağır çalışma şartları, bel hareketlerinde dikkatsiz davranıp yanlış harekette bulunma gibi etkenler bel fıtığının oluşmasına zemin hazırlar. Ani hareketler, fazla kilo gibi etkenler bel fıtığına neden olabilir ya da fıtığın boyutunu değiştirebilir. Hastanın genetik yatkınlığı, bazı dokularda bozukluk gibi etkenlerde bel fıtığının rol oynamasında etkilidir.

Bel Fıtığının Tanısı Nasıl Konulur?

Bu şikâyeti bulunan hastalar bir an önce bir beyin cerrahına görünmesi gerekir. Bel fıtığı ve bacak ağrısı şikâyeti sinirlerle, omurilik ve dolayısı ile beyinle ilişkili olduğu için beyin cerrahlarının teşhisine ihtiyaç vardır. Bel fıtığı çoğu kişi tarafından orotopedik bir sorun olarak bilinmektedir. Eğer gerçekten fıtığa dönüşmüş bir rahatsılık mevcut ise Ortopedi uzmanına değil beyin cerrahına başvurmak gerekir. Tanı için hastanın öncelikle muayene edilmesi gerekir. Bel ve bacaklarda ağrı şikâyeti ile doktora giden hastalara muayene esnasında sinir germe testleri yapılır. Doktor gerekli görür ise MR, Sinir testleri yapılmasını ister. Bunların sonucu pozitif çıkarsa, hastanın bel fıtığı vardır. Kesin tanı için bahsettiğimiz gibi MR, Lomber MR çekilmelidir.

Bel Fıtığı Bacak Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahatsızlığın tedavisinde, MR tetkikinde bel fıtığı görülürse, hastaların yaklaşık %85'i ameliyatsız şekilde tedavi edilir. Bu oran bel fıtığı hastalığının tedavisi için önemli bir orandır. Bel ve bacak ağrısı şikâyeti ile doktora giden ve MR çekilen her 100 hastanın ortalama 15 tanesinde bel fıtığı tespit edilmektedir. Bu hastaların %10-15 kadarında ameliyat ile tedavi edilebilen bel fıtığı tespit edilir. Bu da her 100 bel fıtığı hastasının 1-2 tanesinin ameliyatla tedavi edildiğini gösterir. Çok ileri derecede bel fıtığı olan hastalarda, öncelikle 5-8 hafta kadar ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi sırasında bacak ağrısında herhangi bir gerileme olduğu izlenmez ise veya yakınmaların artması durumunda, hasta ameliyata yönlendirilir.
" } ] }