{ "title": "Bel Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bel-fitigi-agrisina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 09:22:07", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Bel fıtığı ağrısı, genellikle bir hastalık ya da spesifik bir yaralanmayla ilişkili olmayan, özellikle uzun süre ayakta çalışan insanlarda çok yaygın olan bir durumdur. Bir hafta, 10 günden uzun süren bel ağrıları sancılarının çok büyük bir kısmı bir ay içinde kendi kendine geçmektedir ya da azaldığı gözlenmektedir. Bel ağrısının etkilerinden kurtulmak ya da o bölgesinde oluşan ağrıyı hafifletmek için evde uygulandığında etkili olabilecek tedavi yöntemlerinden bazılarını şöyle açıklayabiliriz.

Bel Fıtığı AğrısınınEtkilerinden Korunabilmek ve Hafifletebilmek İçin Tavsiyeler
Soğuk Kompres Uygulanması: Soğuk kompres yapmak bel bölgesinde oluşan ağrıyı dindirme konusunda etkili olmaktadır. Tek başına soğuk kompres ya da ağrı kesiciler yardımıyla yapılan soğuk kompres ağrıların hafiflemesini sağlayacaktır. Yapılacak olan soğuk kompres uygulaması belde oluşan ağrıların kendini hissettirmeye başladıktan sonra 48 saat içinde uygulanması tedaviyi güçlendirecektir. Ağrıyan bel bölgesine, içinde soğuk buz torbası bulunan bir havlu yardımı ile 5-10 dakika boyunca soğuk kompres uygulanmalıdır.

Sıcak Kompres Uygulaması: bel bölgesinde oluşan ağrıların tedavisi için ağrı kesici ile veya tek başına yapılan sıcak kompres uygulaması çok faydalı bir tedavi yöntemidir. Bu alanda oluşan sancılar 48 saatten uzun sürmesi halinde sıcak bir madde (Yastık olabilir) ya da sıcaklığı güzel ayarlanmış su altında bir duş ağrıların hafiflemesine ve giderilmesine yardımcı olacaktır.

Yatak İstirahati: Eğer çok ciddi bir düzeyde bel ağrısı şikâyetiniz var ise doktorunuz sizden yatakta istirahat etmenizi isteyebilir. Aynı zamanda size verilen bu istirahat 1-2 günü geçmemelidir. Çünkü daha uzun süre olacak yatak istirahati bırakın rahatlamayı bel bölgesinde oluşan ağrıların artmasına bile sebep olabileceği değerlendirilmektedir. 5 günden uzun olan yatak istirahati kas gücünün giderek zayıflamasına ve halsizliğe neden olmaktadır. Bunun yanı sıra bel bölgesindeki ağrıyı arttırır ve iyileşme sürecinde gecikmeler yaşatır. Kas fonksiyonlarının hareketi istenilen seviyede olmazsa, bel bölgesinde oluşan ağrılar kronik hale geldiği düşünülebilir. Eğer yatarak tedavi gerektiren bir vaka oluşmuşsa ve yatılması gerekiyorsa hastanın sürekli yatmak yerine gün içerisinde birkaç saat ayağa kaldırılması ve hastanın yürümesinin sağlanması daha hastalığın daha da kronik hale gelmesini engelleyecektir.

Bel Ağrısı Sırasında Egzersiz: Bel ağrısının mevcut olduğu dönemlerde yapılan egzersizler hastanın kendisini daha iyi hissetmesi bakamından anlamlıdır. Bu egzersiz faaliyetleri bel ağrısının daha da ilerlemesine engel olarak ağrıların kronikleşmesini engeller. Eğer bel ağrısı var ancak daha hafif bir şekilde seyrediyor ise çok fazla yüklenmeden bazı kültür fizik hareketleri yapılabilir. Bu hareketler esneme ve gerilme hareketleri, kondisyon bisikleti, yüzme ve kısa yürüyüşler şeklinde sıralanmaktadır. Yapılan egzersizlerin hareket kabiliyeti en düşük olandan başlayarak zor hareketler şeklinde yapılması ve seviyeli olarak artırılması gelişme sürecini olumlu olarak etkileyebilir. Antrenmanları yapılmaya başladığı zamanlarda bel ağrılarının daha kötü olmalarına sebep olabileceği gözlense bile kötüleşen bu durumun sizi endişelendirmesine gerek yoktur. Bu dilimde ağrılar daha da artma eğilimi gösterirse mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir.

Bel Ağrısını Önlemek için
" } ] }