{ "title": "Bel Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bel-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 11:44:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bel ağrısı, toplumda oldukça yaygın şekilde insanları etkileyen bir sağlık sorunudur. İnsanların yaklaşık %80 kadarı yaşamlarının bir bölümünde bel ağrısı çeker. Ağrı bazen kısa sürer, bazen de uzun süre kişiyi rahatsız eder. Hastalar iş yaşamından, sosyal yaşamına kadar olumsuz şekilde etkilenebilir.

Özel bir anatomiye sahip olan bel bölgesinde tanı ve tedavi başarısı oldukça yüksektir. Bu nedenle bel ağrısı çekenler bu konuda Uzman bir doktora gitmelidir. Hastaların çoğunda konservatif tedavi yöntemleri uygulanarak bel ağrısı tedavi edilebilir. Ancak hastanın ameliyat edilmesine karar verilirse, telafisi zor durumlar yaşamamak için ameliyatın gecikmeden yapılması uygundur.

Bel ağrısı neden olur?

Travma: Bel ağrısı hastalarında ağrının nedeninin tespit edilmesi önemlidir. Rahatsızlığın tedavisinde önemli olan tanının doğru yapılmasıdır. Kompleks bir yapıya sahip olan belde ağrıya neden olabilecek sebepler pek çoktur. Bunlardan travma en önemli bel ağrısı nedenidir. Travmanın şiddetine bağlı olarak ortaya çıkan zedelenme belde yüzeysel dokuları etkileyebileceği gibi, daha ciddi şekilde omurlara, sinirlere zarar verme olasılığı da vardır. Bu tür hastaların çoğunluğu hafif travmalardan etkilendiğinden, yakınmalar ilaç tedavisi ve dinlenmeyle bir haftada geçer. Ciddi travmalarda hastaya daha uzun sürecek tedaviler uygulanır.

Doğuştan gelen bozukluklar: Doğuştan yapısal bozukluklar, omurga şekil bozuklukları olan kişilerde de bel ağrısı ortaya çıkabilir. Bu bozuklukların bir kısmı gözle görülecek şekilde anormallik oluşturabilir, bir kısmı da görüntüleme yöntemleriyle belirlenebilir.

İleri yaş, genetik etkenler: Bazı kişilerde yaşın ilerlemesiyle, bazılarında yaptıkları mesleğin, genetik yapının etkisiyle ortaya çıkan omurga dejeneratif değişiklikler be ağrısına neden olabilir. Disk ve bağlarda yaşlanmayla meydana gelen yırtılma, aşınma, deformasyon sonucu bel ağrısı yakınması yaşanabilir.

Şişman olmak: Fazla kilolu olmak da bel ağrısı nedenleri arasında kabul edilir. Eklemlerdeki kalınlaşma, kireçlenme oluşması, diskin dejenerasyonu gibi etkenler ilerledikçe sinir elemanlarının geçtiği kanallarda, deliklerde daralma ortaya çıkar.

Bel kayması: Bel kayması olarak tabir edilen spondilolistezis hastalarda etkili şekilde bel ağrısına, bacak ağrısına neden olabilir. Bel kayması halk arasında bel fıtığı ile karıştırılabilir. Ancak ikisi farklı rahatsızlıklardır.

Çeşitli sistematik hastalıklar: Sinir dokusu hastalıkları, romatizmal hastalıklar da bel ağrısına yol açabilir. İltihabi hastalıklar, damar rahatsızlıkları, tümörler, kistler, karaciğer, pankreas gibi iç organ hastalıkları belirtisini bel ağrısı olarak ortaya koyabilir. Osteoporoz yaygın şekilde bel ağrısı yapabilir. Jinekolojik hastalıklar, bel fıtığı, AIDS, kas hastalıkları, psikolojik bozukluklar, şeker hastalığı, gebelik, oturuş bozukluğu bel ağrısı olarak etki gösterebilir.

Bel ağrısı nasıl teşhis edilir?

Hastaların çoğunda bel ağrısına bacak ağrısı eşlik eder. Ancak bu belirtiler teşhisin yapılmasına yeterli değildir. Hastaların tüm yakınmaları dinlenerek, gereken tetkiklerin tamamı yapılmalıdır. MR tetkiki hastaların çoğunluğuna yapılır. EMG tetkiki de ayırıcı tanı konusunda yardımcıdır. Bu tetkik yardımıyla bel ağrısının kas dokusu, sinir dokusu gibi etkenlerden oluşup oluşmadığı belirlenir. Kemik dokusunu ilgilendiren durumlarda MR ve bilgisayarlı tomografi birlikte uygulanır. Bazı hastalarda kemik sintigrafisi çekilmesi de gündeme gelebilir. Kan, idrar tetkikleri de rutin incelemede yapılır.

Bel ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Yapılan doğru teşhisin sonrasında bel ağrısı tedavisine başlanır. Bel ağrısı çeken hastaların çoğunluğunda bel fıtığı vardır. Bu aşamada hastalar cerrahi tedavi yapılması gerekenler ve cerrahiye gerek olmayanlar şeklinde ayrılır. Genellikle cerrahiye gerek kalmadan erken aşamada teşhis edilen bel ağrısı konservatif tedaviyle iyileştirilir. Dinlenme, sert yatakta yatma, fizik tedavi, kas gevşetici antienflamatuvar ilaç tedavisi uygulanır. Gerekirse egzersizler yapılabilir, lazer tedavisi uygulanabilir. Hastaların bir kısmına psikoterapi yapılabilir. Hastalara uygulanacak tedavi yöntemleri Uzman doktorların ortak görüşlerine göre alınır. Cerrahi dışı yöntemlerle bel ağrısı tedavisi yapılamazsa ya da rahatsızlık ileri derecede hastayı rahatsız ediyorsa, ameliyatla tedavi gündeme gelir. Ameliyat genellikle bel fıtığı nedeniyle bel ağrısı çeken kişilerde uygulanır. Bel ağrısı tedavisi genellikle altta yatan rahatsızlığa göre planlanır.
" } ] }