{ "title": "Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bas-agrisi.jpg", "date": "23.01.2024 06:12:09", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Baş Ağrısı, Her insanın hayatında bir defa dahi olsa, baş ağrısı çektiği olmuştur. Kendimizde veya çevremizde en sık karşılaştığımız sağlık problemlerinden biridir. Baş ağrılarının türlü türlü çeşidi bulunmaktadır. Bazen ciddi bir problemin habercisi olabileceği gibi, bazen de sadece gün içerisindeki stresten, heyecandan kaynaklanabilir. Baş ağrısı, başın herhangi bir noktasında başlayabilir daha sonrasında kafa derisine veya yüze de sıçrayabilir.

Baş ağrıları iki guruba ayrılır
Primer Baş Ağrıları

Migren

Migren tipi baş ağrısının sebebi henüz bilinmemekle birlikte genetik ve çevre faktörlerinin neden olduğu düşünülmektedir. Migren, beyindeki damarların çeşitli tetikleyiciler yüzünden genişleyip tekrar daralmasıyla ortaya çıkan bir tür baş ağrısıdır. Kan dolaşımındaki bozukluklarının ve ağrı sinyallerin iletmede rol taşıyan trigeminal sinirlerdeki bozuklukların da migrene yol açabileceği düşünülmektedir.

Serotonin ve diğer ağrı ile bağlantısı bulunan kimyasallardaki düzensizliklerin migrene yol açabileceği araştırmalar ile ortaya koyulmuştur. Migren atakları sırasında serotoninde belirgin düşüşler gözlenmiştir. Serotonindeki bu düşüş, trigeminal sinirinin“nöropeptid” ismi verilen bir molekülü salgılamasını tetikler. Nöropeptidler ise beyin zarına ulaştığı zaman migrene yol.

Açmaktadır.

Stres, uykusuzluk, açlık, sinir, depresif duygudurum, çikolata gibi bazı faktörler de beyne migreni tetikleyen sinyaller gönderir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Boyun, ense ve kafa derisini kapsayabilen baş ağrısı türüdür. Genel olarak ağrı boyun kısmından başlar ve öne doğru yayılır. Boyun, omuz, kafa veya çene kaslarının gerilmesi gerilim tipi baş ağrısının sebeplerindendir. En sık karşılaşılan bu baş ağrısına depresyon, anksiyete -kaygı-, başın zedelenmesi gibi durumlar sebep olmaktadır.

Uzun süre başın sabit kalması, uzun süre masa başında veya bilgisayar başında çalışmak gibi aktiviteler de gerilim tipi baş ağrısını tetiklemektedir. Diğer nedenleri olarak da aşırı yorulmak, uykusuzluk veya kötü uyku pozisyonu, halsizlik, sinüzit, göz yorgunluğunu sayabiliriz. Ergenlik dönemi

Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalarla 12-18 yaş arası bireylerin çoğunda gerilim tipi ve migren tipi baş ağrılarının sıkça varlığı saptanmıştır. Hormonal değişiklerle birlikte hem ergenliğin verdiği psikoloji hem de çevresel ilişkilerin değişimi gençlerde oluşan baş ağrılarına yol açtığını göstermiştir.

Küme Tipi Baş Ağrısı

Küme tipi baş ağrıları genellikle ani olarak başlar ve baş ağrısını çeken kişiyi uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Ağrı gün içerisinde birçok kez görülebilir ve aylarca sürebilir. Bunun ardında ağrı kaybolur, aylarca ortaya çıkmaz. Küme baş ağrılarının sebebi biliniyor olmasa da bu ağrının da yine migrendeki gibi serotonin salgısıyla bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Serotonin ve histamin salgılarının ani salınımı küme baş ağrısına neden olabilir. Parlak ışıklar, yüksek basınç, sıcaklık ve yorgunluk gibi etmenler tetikleyici unsurlardır. Diğer türlere göre daha az görülen bir ağrı türüdür.

Sekonder Baş Ağrıları

Sekonder baş ağrıları, daha önce bahsettiğim gibi vücuttaki veya beyindeki farklı hastalıkların belirtisi özelliğini taşımaktadır.

Daha önce hiç yaşamadığınız kadar şiddetli bir baş ağrısı yaşıyorsanız, sık sık tekrar ediyorsa, enseden başlıyorsa aniden gelişiyorsa detaylı muayene gerektiren, sekonder baş ağrılarına sahip olduğunuzu gösterir. Bunlarla birlikte bulantı, kusma, bilinç bulanıklıkları, görme bozuklukları gibi şikâyetlere de sahipseniz hiç zaman kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.
Sekonder baş ağrılarına neden olabilecek bazı hastalıklardır.
" } ] }