{ "title": "Baş Ağrısı Nasıl Geçer", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bas-agrisi-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 01:16:41", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Baş ağrısı nasıl geçer, baş ağrısı günlük hayatı etkileyebilecek şekilde, toplumda sıkça karşılaşılan şikâyetlerin başında gelir. Başın herhangi bir noktasında, kafa derisi ve yüzde hissedilebilir. Baş ağrısı birbirinden farklı sebeplerden oluşabilir ve farklı türlerde gelişebilir. Bazen birkaç saat, bazen günler, bazen ise haftalar boyu devamlılığını koruyabilir. Baş ağrısı tiplerine göre farklı türlerde meydana gelir ve farklı türlerde ağrılar yaşanabilir. Beyin içinde yer alan hassas yapıların aşırı kullanılması sebebiyle baş ağrısı şikâyeti yaşanabilir ve bu baş ağrısı birincil baş ağrısı olarak isimlendirilir. Beslenme bozukluğu, kaygı, stres, alkol ve sigara kullanımı, boyun ağrısı nedeniyle yaşanan ağrılar ise ikincil baş ağrıları olarak adlandırılır. Beyin tümörleri, damar bozuklukları, beyin anevrizması, orta kulak enfeksiyonu gibi birçok sorun ikincil baş ağrılarına sebebiyet verebilir. Baş ağrısı evde alınacak basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Fakat evde uygulanacak yöntemler birincil baş ağrılarına karşı değil, ikincil baş ağrılarına karşı kullanılmalıdır.

Baş ağrısı nasıl geçer?

Baş ağrısı nasıl geçer? Soruna verilebilecek birçok cevap vardır. Günümüzde baş ağrısı için piyasada bulunan birçok reçeteli ve reçetesiz ilaçlar vardır. Bu ilaçların kullanımıyla baş ağrısı geçirilebilir. Ancak kullanılan ilaçların mutlaka bilinçli bir şekilde kullanılması gerekir. Her ilacın kendine göre bazı yan etkileri vardır. Bazı durumlarda ağrı kesici kullanımı düzenli yapılıyorsa, zamanla kullanılan ilaç alışkanlık boyutuna ulaşarak vücuda ciddi anlamda zarar verebilir. Dolayısıyla ilaçların türü ne olursa olsun doktor kontrolüyle kullanılması gerekir. Baş ağrısını geçirmek için bitkisel reçetelerden de yardım alınabilir. Ama hastanın devamlı kullandığı bir ilaç varsa bitkisel ilaçlar için doktoruna danışmalıdır. Kullanılan ilaçlar bitkilerle etkileşim yaratarak ilacın etkisini arttırabilir ya da azaltabilir.

Baş ağrısı nasıl geçer?

Kedi otu: Kedi otunun yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple de baş ağrısına karşı kullanılabilir. Kedi otu çoğu tablet, hap ve bitki çaylarında kullanılmaktadır. Kedi otu, tablet, kapsül ya da çay şeklinde hazırlanarak kullanılabilir.

Veba otu: Özellikle migren nedeniyle meydana gelen baş ağrısını önlemek amacıyla faydalanabilecek bir bitkidir. Gerilim tipi baş ağrısında etkili olan veba otu, mutlaka bir doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.

Kahve: Baş ağrısı kullanılan alkol nedeniyle oluşmuşsa, alkol sonrasında damarlarda genişleme olabilir ve bu durumda baş ağrısı şiddetli şekilde yaşanabilir. Kahvenin içeriğinde bulunan kafein damarların daralmasını sağlayarak baş ağrısına karşı iyi gelir.

Gümüşdüğme: Baş ağrıları için yaygın şekilde kullanılan bitkilerin başında yer alır. Kan inceltici etkisi bulunan gümüşdüğme bitkisinin pıhtı önleyici etkisi olduğundan dikkatli kullanılmalıdır. Pıhtı önleyici ilaçlarla kullanımından kaçınılmalıdır. Su, çay ya da farklı içeceklere damla şeklinde eklenerek kullanılabilir. Şayet sıvılara eklenmeden kullanılırsa ağı yarası, dil ya da dudak şişmelerine sebep olabilir.

Reyhan yağı: Cilt üzerinde haricen uygulanabilen bir yağ türüdür. Cilde masaj şeklinde uygulanan reyhan yağının kas gevşetici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Uzun saatler bilgisayar başında çalışmak, televizyon seyretmek gibi nedenlerden boyun zorlanmış ve baş ağrısı yaşanıyorsa reyhan yağı sorunu gidermek için kullanılabilir.

Kasımpatı çayı: Migren tipi baş ağrılarında kasımpatı çayından yardım alınabilir. Kasım patı çayı büzülmüş damarlar nedeniyle oluşan migren ağrılarında oldukça etkili bitkisel çaylardan biridir. Kan dolaşımını iyileştirir ve baş ağrısına karşı iyi gelir.

Papatya çayı: Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisiyle yaygın şekilde kullanılan papatya çayı, stres nedeniyle oluşan baş ağrılarını geçirmek için tercihe dilebilir. Beraberinde sarı kantaron çayı da papatya çayı gibi etki yaratarak baş ağrısına karşı iyi gelir.

Zencefil çayı: Zencefilin içerinde yer alan bileşenler, vücutta ağrı sinyallerini tetikleyen enzimlerin baskılanmasını sağlar. Bu sayede yaşanan ağrının şiddetini azaltır ve ilerlemesini önler. Özellikle inatçı baş ağrılarında zencefil çayından yardım alınabilir. 1 bardak zencefil çayı için 4 dilim taze zencefil yeterli olur. 1 su bardağı su cezveye alınır ve üzerine taze zencefil dilimleri eklenerek 10-15 dakika kaynatılır. Karışım ocaktan alınarak 10 dakika dinlendirilir ve bal-limonla tatlandırılarak içilebilir.

Nane yağı: Başın aşırı kullanımı, baş ve boyun bölgesinde gelişen sertleşme için nane yağından yardım alınabilir. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi olan nane yağı, alın, şakak ve boyna masaj yapılarak kullanılmalıdır. Baş ağrısıyla beraber burun tıkanıklığı da yaşanıyorsa nane yağı kaynar suya damlatılarak buharı teneffüs edilebilir.

Lavanta yağı: Hafif ya da orta şiddetteki baş ağrıları için lavanta yağı kullanılabilir. Lavanta yağı tercihe göre badem yağıyla harmanlanarak masaj şeklinde şakaklara uygulanabilir. Tercihe göre tencerede kaynatılan suyun içine birkaç damla damlatılarak buharı teneffüs edilebilir. Lavanta yağı ağız yoluyla kullanılmamalıdır.

Işık hassasiyeti: Özellikle migren ataklarında çoğu kişi ağrıların parlak ışıkta şiddetlendiğinden şikâyet eder. Baş ağrısının şiddeti arttığında ortamın karartılması ve karanlık bir odada dinlenmek baş ağrısını geçirebilir.
" } ] }