{ "title": "Bacaklarda Ağrı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bacaklarda-agri.jpg", "date": "21.01.2024 21:05:41", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Bacaklarda ağrı, bacaklar karmaşık yapıda olmasından dolayı, meydana gelen ağrının kaynağı tam olarak bilinmeyebilir. Pek çok nedene bağlı olarak görülebilen bacaklarda ağrı, zorlama, yumuşak doku zedelenmesi, kırık ve çatlak gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Aynı zamanda sinirlerde meydana gelen hasar ve eklemlerde bulunan şikâyetler ağrının yaşanmasına yol açabilir.

Travma nedeniyle bacaklarda ağrı

Travma nedeniyle bacaklarda ağrı, ciddi yaralanmalar, kaslarda ve eklemlerde oluşan ağrı nedeniyle oluşmaktadır. Siyatik sinirin etkilediği bel travmaları da direk olarak bacak ağrısına yol açmaktadır. Aynı zamanlarda bacakları aşırı derecede zorlayacak sporlar, ağır yük taşımak da ağrıya yol açmaktadır.

İç kanama: Bacakta iç kanama sorununa neden olan travma, birikmiş olan kanın kemiğe baskı yapmasına ve sinir uçlarına sinyal gönderip ağrı yaşanmasına yol açar. Ancak bu ağrı kırılma kadar şiddetli olmayabilir.

Kırıklar: Şiddetli darbeler sonucunda meydana gelen kırıklar, şiddetli ağrılar yaşanmasına yol açmaktadır. Kemiğin kırılması, kişide kemiği çevreleyen dokular aracılığıyla beyne sinyal yollar. Bu sinyal de kişinin ağrı yaşamasına yol açar. Kırılma gibi bacaklar da et ezilmesi ve çatlak oluşumu da aynı şekilde ağrılara yol açmaktadır.

Kompartman sendromu: bu sorun çoğunlukla bacakların uzun süre hareket edilmemesi halinde görülür. Sinirleri ve tendonları ciddi derecede etkiler. En büyük belirtileri ise ağrı ile görülen karıncalanma, bazen hareket kaybı ve uyuşma olarak sıralanabilir.

Zorlama ve burkulma: İlk olarak bu durumlar kişide akut ağrıya ol açar. Ancak bu durum kişin başına çok sıklıkla geliyor ise ağrının şiddeti de her seferinde ciddi artışlar gösterebilir. Bacak kısmında aniden meydana gelen bir burkulma meydana geldiğinde kişinin yapacağı ilk iş bölgeye soğuk pres uygulaması olacaktır. Bu ağrının şiddetini azaltacağı gibi bölgede meydana gelebilecek olumsuzlukları da önleyecektir.

Bacaklarda ağrı neden olur?

Hasar: Bacakta ağrıya neden olacak birtakım hasarlar olabilir.
Siyatik: Kas güçlüğü, bacaklarda hareket etmede zorluk çekme, karıncalanma ve kas güçlüğü gibi belirtileri olan siyatik sinirden kaynaklanan ağrı kişinin durumuna göre şiddetini artırabilir. Bu ağrılar çoğunlukla soğuk havalarda meydana gelmektedir.

Derin damar trambozu: Toplar damarlarda oluşan kan pıhtılaşması, bacak ağrısının nedenleri arasındadır. Eğer kan pıhtısı akciğere taşınır ise kişinin hayatini tehlikesi olduğu anlamına gelmektedir. Uzun süreli yapılan uçak yolculukları, fazla kilo, doğum kontrol hapları ve kemik kırıkları derin damar trombozu hastalığının nedenleri arasında yer almaktadır.

Artrit: İskelet ve kas sistemini etkileyen ve artrit birçok çeşidi olan bir hastalıktır. İltihaplı romatoid artrit, osteoartrit, septik artrit ve eklemlerde oluşan enfeksiyon ağrıya neden olan etkenlerdir.

Kramplar: Vücudun çok fazla susuz kalması durumunda ve elektrolit dengesizlik kas kramplarında aşırı ağrıya yol açabilir.

Bacaklarda ağrı tedavi nasıl yapılır?

Bacak ağrısının neden kaynaklandığını bilmek tabi ki doğru tedavi için önemli bir etkendir. Eğer varislerden kaynaklanan bir ağrı söz konusu ise bacakların altına yastık koyup birkaç saat dinlendirmek gerekir. Bunun dışında kişinin ağrının geçmesi için yapacağı ilk şey mutlaka uzanmak ve bacakları hareket ettirmeden beklemek gerekir. Eğer ağrı bu süreç içerisinde geçmiyor ise şu uygulamalar yapılabilir.

Soğuk uygulaması: bu uygulama özellikle kaslarda oluşan krampların ve kan akışının hızlandırılması için yapılmaktadır. Soğuk uygulaması bacağınızın üzerinde soğuk bir su ile masaj yaparak veya buz torbasını bir bezin arasına sarıp yapabilirsiniz.

Egzersizler: Kas ağrısını dindirmek için bacakları sallamak veya hafif hareketler yapmak iyi gelecektir. Eğer kişi bunu tek başına yapmakta zorluk çekiyor ise fizik tedavi merkezin gidebilir.

Ağrı kesiciler: Ağrının şiddetini hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak bunun doktor tavsiyesi ile alınması daha sağlıklı olacaktır.

Bacaklarda ağrı önlenmesi
" } ] }