{ "title": "Bacak Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/bacak-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 11:07:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bacak ağrısı, yaşamın her anında, küçük, büyük, genç yaşlı herkesin yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Bacak ağrısının birçok nedeni olabilir. Bazı durumlarda basit nedenlerden dolayı bacak ağrısı yaşanabilse de bazen ciddi sağlık sorunları bacak ağrısına yol açabilir. Bacak ağrısı bilinmeyen bir nedenden dolayı oluşmuşsa ve alınan önlemlere rağmen devamlılığını sürdürüyorsa altta yatan önemli bir sağlık probleminin olup olmadığını araştırmak için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bacak ağrısı, travma, kaza, kırıklar, çıkıklar, bağ, sinir, kas ve damarlarda gelişen hasarlar, zorlamalar, doku zedelenmeleri, bacağa fazla yük binmesi, yanlış pozisyonda uzun süre kalmak gibi nedenlerden dolayı yaşanabilir. Bacak ağrısının nedenleri, tedavi yöntemleri, alınması gereken önlemler hakkında detaylı bilgilere bu yazımız sayesinde sahip olabilirsiniz. Ağrının nedeni bilinmeksizin bir ağrı yaşanıyorsa bu konuyu aydınlatmak için en doğru yaklaşım doktor muayenesidir.

Bacaklarda travmaya bağlı gelişen ağrılar

Şiddetli bir yaralanma neticesinde kasların, kemiklerin zedelenmesi, eklemlerde meydana gelen problemler 'travma' sebebiyle oluşabilecek bacak ağrıları kategorisine girer. Bel fıtığı ya da bel travmaları yine bacak ağrısı nedenleri arasında yer alır. Yaralanma, bacakların çok fazla zorlanması travma sebebiyle oluşabilecek bacak ağrısına örnek olarak verilebilir.

Koşucu bacağı: Koşucu bacağı kaval kemiğinin bulunduğu alanda ciddi anlamda ağrıya neden olabilir. Yalanan ağrı ayağın ya da parmakların bükülmesiyle ya da hareket ettirilmesiyle artabilir. Uygulanan koşu yöntemi, bacakların aşırı zorlanması, yanlış ayakkabı seçimi ve sert yüzey nedeniyle bacak ağrısı yaşanabilir. Etkilenen bölgeye ağrıya eşlik eden şişlik, hassasiyet gibi şikâyetler de görülebilir.

Kırıklar: Bacak kemiklerinde meydana gelen kırıklar, osteoporoz gibi kemik hastalıkları bacak ağrısına yol açabilir. Bacakta bulunan bir kemiğin kırılmasıyla kemiği saran dokuda bulunan sinir uçları beyne ağrı sinyali göndermeye başlar. Yaşanan kırıkların bir bölümü kasılmaya sebep olabilir. Kasılmayla birlikte yaşanan bacak ağrısının şiddeti artar. Kırıkla beraber kemiklerde gelişen çatlaklar da bacak ağrısına yol açabilir.

İç kanama: Bacakta iç kanamaya sebep olan herhangi bir travma, bölgede biriken kanın doku ve sinir uçlarına baskı yapmasına sebep olur. Bu durum bacakta ağrıya neden olabilir.

Zorlama ve burkulma: Yumuşak doku, tendon ve kasları etkileyebilecek zorlama ya da burkulmalar bacak ağrısıyla beraber halsizlik ve kas spazmlarına da yol açabilir. Burkulma daha çok yapılan ani bir hareket ile gerçekleşebilir.

Kompartman sendromu: Bacakların uzun saatler hareketsiz kalması nedeniyle görülebilen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık kan damarlarını, tendonları ve sinirleri ciddi anlamda etkisi altına alabilir. Karıncalanma, uyuşma, his kaybı, ayağı hareket ettirememe, bacak ağrısına eşlik edebilir.

Kramp: Vücut susuz kaldığında, aşırı ısı değişikliğine uğradığında ya da elektrolit dengenin bozulduğunda kaslarda ciddi anlamda kramp yaşanabilir. Bu kramplar bacak ağrısına sebep olabilir.

Miyalji: Kaslar çok fazla kullanılıyorsa ya da enfeksiyon kaynaklı miyalji gelişmişse bacak ağrısı yaşanabilir.

Bacak ağrısına yol açan diğer nedenler

Derin damar trombozu: Bacaklarda yer alan toplardamarlarda meydana gelen pıhtı, bacak ağrısına sebep olan önemli nedenlerden biridir. Vücudun farklı bölgelerinde görülebilir. Pıhtı kan akışıyla beraber akciğerlere ulaştığında durum oldukça ciddileşebilir. Uzun süren uçak yolculukları, travmalar, gebelik dönemi, aşırı kilo, kırıklar ve kullanılan doğum kontrol hapları derin damar trombozuna yol açabilir. Bacaklarda ağrı, şişlik, ısı artışı gibi şikâyetler yaşanabilir.

Siyatik: Siyatik sinir, bel fıtığı kaynaklı olarak baskıya uğrar. Bu baskı sonucu sırttan başlayan bacaklara kadar uzanan ağrı yaşanır. Siyatik nedeniyle yaşanan bacak ağrısının şiddeti oldukça fazla olur. Ağrıya karıncalanma, bacak kontrolünü sağlayamama gibi şikâyetler eklenir.

Diyabet: Diyabet hastalığına maruz kalan kişilerde kan dolaşımı zayıf olur. Bu durum karşısında bacak ağrısı yaşanabilir.

Artrit: Eklemlerde ciddi anlamda etkisini gösteren artrit, yaklaşık olarak 100'e yakın tıbbi durumu içerir. İltihaplı romatoid artrit, osteoartrit, eklemlerde enfeksiyona yol açan septik artrit ve farklı artrit türleri bacak ağrısına yol açabilir.

Bacak ağrısı tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Kırılma ya da kırılmaya benzer durumlarda yaşanan bacak ağrısı için MR ve röntgen talep edilerek teşhis konulabilir. Atardamar ya da toplardamarla bağlı gelişen bacak ağrılarında, ağrının bulunduğu bölge, şiddeti ve hastanın genel durumuna bağlı olarak birtakım tetkikler ve beraberinde röntgenler kullanılır.

Bacak ağrısı tedavisinde başlangıçta ilaç tedavisiyle beraber egzersiz tedavisi uygulanır. Egzersiz kaslarda meydana gelen kramplara karşı iyi gelir ve beraberinde kan akışının iyileşmesini sağlar. Ağrı sinirlere bağlı ya da romatizmal bir sorun nedeniyle oluşmuşsa cerrahi uygulanabilir. Varis kaynaklı ağrılar için varis çorabıyla beraber varise iyi gelen kremlerden yararlanmak mümkündür. Ağrıyla baş edebilmek için bölgeye soğuk uygulaması yapılabilir.
" } ] }