{ "title": "Ayak Topuk Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/ayak-topuk-agrisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 20:41:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ayak topuk ağrısı, Ayak yapısı karmaşık bir yapıya sahip olup, 33 eklem, 26 kemik ve çok sayıda tendonun çalışmasıyla işlevini yerini getirir. Ayak topuk kemiği ise içlerinde en büyük olanıdır. Ayağın hoyrat kullanılması, aşırı zorlanması gibi durumlarda ayakta sakatlanma, yaralanma gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunlar ayak topuk ağrısı oluşmasına sebebiyet verebilir. Topuk ağrısı çeşitli nedenler yüzünden ortaya çıkabildiğinden, altta yatan etkenin tespiti ve doğru tedavi seçenekleri için doktora gidilmelidir.

Ayak topuk ağrısı neden olur?

Bu ağrının nedenleri arasında en önemlisi topuk kemiğinin aşırı kullanılması yer alır. Aşırı kilolu olmak, ayağın sert bir yere çarpılması, ayağa uygun olmayan ayakkabıların giyilmesi gibi sebepler topuğun kasılıp gerilmesine neden olabilir. Bu etkenler ayak topuğunda, kasları ve tendonlarında sorunlara yol açar. Ayak topuk ağrısı yapabilecek nedenler ise;

Ayak topuk çıkıntıları: Topuk etrafındaki kas ve kemiklerin uzun süre gergin olması halinde topuk çıkıntıları meydana gelebilir. Bu topuğun etrafında kırılma ve kopmalara neden olabilir. Özellikle spor yapanlarda, atletlerde bu sorunlara sıkça rastlanır. Ayrıca aşırı kilolu olanlarda da topuk çıkıntısı, dolayısıyla topuk ağrısı oluşabilir.

Ayak topuk dikeni: bu sorun topuk ve ayak parmaklarını bağlayan dokudaki iltihaplanma yüzünden meydana gelir. Devamlı koşu yapan atletler, sporcular, uygunsuz ayakkabılar giyenlerde topuk dikeni daha sık oluşur. Bu nedenle ortaya çıkan ayak topuk ağrısı oldukça şiddetli ve yaygındır.

Ayağın şiddetli içe bükülmesi: İçe doğru bükülen ayakta topuk arkasında bulunan tendonların ve bağların şiddetli gerilmesiyle topuk ağrısı oluşabilir. Aynı zamanda sırtta, belde ve dizlerdeki sakatlanmalarda oluşan yürüyüş sorunları da ayak topuk ağrısı yapabilir.

Aşil tendonu iltihaplanması: Topuğun arkasında aşil tendonu iltihaplandığında, topukta ağrı meydana gelir. Profesyonel koşucularda, sporcularda, dansla uğraşanlarda bu rahatsızlık yaygındır.

Ayak topuk ağrısı çekenler ne zaman doktora gitmelidir?

Ayak topuk ağrısı başladığı zaman öncelikle evde bazı çözümlerle ağrıyı hafifletmeye çalışabilirsiniz. En önemli unsur ayağın dinlendirilmesidir. Bu şekilde topuk ağrısı hafifletilebilir. Çektiğiniz ağrı 1-2 hafta içinde geçmez, şiddeti artarsa mutlaka doktora gidilmelidir. Ayrıca ayak topuk ağrısı bölgesinde kızarıklık oluşursa, şişme varsa, ağrı aralıklı olarak aniden başlıyorsa, yürümenize engel oluyorsa hiç beklemeden doktora gitmelisiniz.

Ayak topuk ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle evde dinlenmeyle başlayan bazı tedbirler alınabilir. Ağrı bölgesine buz uygulaması yapılabilir. Günde 1-2 defa 15 dakikalık sürelerle topuğunuza buz uygulamalısınız. Ancak buzu direkt uygulama yerine, bir bez arasında koyun. Bu sırada oluşan ağrının dinmesi için ağrı kesici ilaçlar içilebilir. Bir yere gitmek zorunda kalırsanız, mutlaka rahat ayakkabılar giymeye çalışın. Geceleri uyuduğunuzda ayağınızı esnetecek gece splinti kullanabilirsiniz. Ayak topuk ağrısı için topukluk kullanmakta yararlı olacaktır. Bu yöntemler ağrınızı azaltmaz, geçirmezse hemen doktora gitmelisiniz. Ayağınızın fiziki muayenesi yapılmalı, ağrının başlangıcı, belirtileri sorgulanmalıdır. Gerekiyorsa röntgen çekilmeli ve ağrının kaynağı tespit edilmelidir.

Genellikle ayak topuk ağrısı hastaları için fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Kas ve tendonların güçlenmesini sağlayacak bir tedavi programı uygulanır. Ağrının iltihap gibi etkenlerden ortaya çıkması halinde, iltihabı tedavi edecek ilaçlar kullanılır. Ayağı destekleyecek bandaj, özel ayak topukluğu kullanılarak ağrı azaltılabilir. Nadiren hastaların ameliyat edilmesi gündeme gelebilir. Böyle bir tedavi gerekirse, hastaların iyileşme süreci uzayacaktır. Bu süreçte ayak topuk ağrısı da devam edebilir.

Ayak topuk ağrısından korunmak için, her zaman ayağı destekleyen rahat ayakkabılar giyilmelidir. Spor yapmadan önce ısınma hareketleri ihmal edilmemelidir. Ayağa fazla yüklenmemek ve belirli aralıklarla dinlenmekte ağrıdan korunmanıza yardımcı olur. Ayrıca fazla kilo alamamalı, beslenmenize de dikkat etmelisiniz.
" } ] }