{ "title": "Apseli Diş Ağrısı Nasıl Geçer", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/apseli-dis-agrisi-nasil-gecer.jpg", "date": "20.01.2024 03:18:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Apseli diş ağrısı nasıl geçer, apse yapmış dişte ağrı sorunu olanlar hiç zaman kaybetmeden bir diş doktoruna gitmelidir. Çünkü apse bir iltihabın belirtisidir. Bunun kendiliğinden geçmeyeceği ve zaman geçtikçe ağrının şiddetleneceği bilinmelidir. Ancak zamansız başlayan apseli diş ağrısı nasıl geçer, evde neler yapılabilir, bu konuda etkili olabilecek önerileri acil durumlarda uygulamayı da deneyebilirsiniz. Ancak ağrıyı geçirmek için, bilinçsizce yöntemler kullanmamalısınız. Özellikle apseli dişin üzerine aspirin gibi ilaçların koyulması hiç tavsiye edilmez. Yapacağınız sadece dişin altındaki yumuşak dokuya zarar verecektir. Bu şekilde apseli dişte ağrıyı geçiremeyeceğiniz gibi, yumuşak dokuda hasar ağrının artmasına neden olacaktır. Öncelikle yapmanız gereken dişlerini temizlemeniz ve dişleri fırçalamanızdır. Gerekirse diş ipi kullanmalı, dişlerin aralarındaki kalıntılarda temizlenmelidir. Apseden dolayı bölgede şişlik meydana geldiyse, en faydalı uygulama bölgeye soğuk uygulama yapmanızdır. Bunu bir bezin arasına koyduğunuz buzla yapabilirsiniz. Kesinlikle buzu direkt olarak uygulamayın.

Apseli diş ağrısı nasıl geçer, ilaç tedavisi uygulanır mı?

Apseli diş ağrısının geçmesi için, öncelikle bölgede oluşan enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi sırasında ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler kullanılır. Enfeksiyon ilk şamada geçmiş olsa da ilaçların kullanımına 48-72 saat süresince devam edilmelidir. Bu tedavi diş doktoru kontrolünde uygulanmalıdır. İlaç tedavisi yapılması gereken durumlar ise; peripikal bölgedeki yani diş kökündeki enfeksiyonlar ile pofilaksi oluşması durumunda yani bölgede hastalıkların oluşması ya da bunların önlenmesi gibi sorunlardır.

Apseli diş ağrısını geçirmek için kullanılacak antibiyotikler

Apseli diş ağrısında kullanılacak antibiyotikler enfeksiyonun durumuna, enfeksiyona neden olan mikroorganizmalara, hastanın genel sağlık durumuna göre tercih edilir. Antibiyotiklerin etkileri farklı olduğundan, enfeksiyonda etkili olan mikroorganizmaların belirlenmesi oldukça önemlidir. Kullanılacak antibiyotikli ilaçtaki spektrum ile mikroorganizma spektrumunun aynı olması tedavide kullanılmasını sağlar. Tedaviden önce alınacak örnekle kültür yapılmalı ve mikroorganizma tespiti yapılmalıdır. Apseli diş ağrısı oldukça acil tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olduğundan, endodontik enfeksiyonlardaki mikroorganizmalara uyacak antibiyotikler kullanılmalıdır. Hamile kadınlarda ve emziren kadınlarda oluşan apseli diş ağrısında ise bu sürece zararlı olmayacak penisilin grubu antibiyotikler, amoksisilin, beta laktamaz inhibitörler, klindamisin gibi antibiyotikler kullanılabilir.

Apseli diş ağrısı nasıl geçer, ağrı kesici etkili olur mu?

Apseli diş ağrısının geçmesi için, öncelikle bunun nedeni tespit edilmelidir. Ağrı kesiciler analjezik ilaçlar diş ağrısının olduğu bölgede, beyin ve omurilikte belli oranda etkili olacaktır. Narkotik ağrı kesiciler merkezi sinir sisteminde etkili olurken, norkotik olmayanlarda çevresel sinir sisteminde etkisini gösterir. Kişinin bilinci etkilenmeden, diş ağrısı diner ve faydası görülür. Bu ilaçların yüksek dozlarda alınması ise kişide uykuya meyli sağlar, merkezi sinir sistemini etkileyerek depresyon etkisine yol açabilir. Gebelik sürecinde ise parasetamol türü ağrı kesici ilaçlar apseli diş ağrısı için tercih edilebilir.

Apseli diş ağrısı nasıl geçer, bitkisel öneriler nelerdir?

Nane: Apseli diş ağrısında nane hem uygulaması kolay hem de etkili bitkisel önerilerden biridir. Ağrıyan dişinizin üzerine taze nane yaprakları koyarak ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Karanfil: Karanfil diş ağrısında etkili bir bitkisel çözümdür. Bu bitki diş ağrısına etkili ilaçların içeriğinde de kullanılır. Apseli diş ağrısında karanfili dişinize koyarak ya da pamuğa damlatılan karanfil yağını koyarak ağrı dindirici etkisinden faydalanabilirsiniz. Ancak diş altındaki yumuşak dokuya karanfilin temas etmemesini sağlamalısınız.

Tuz: Diş ağrısı için tuzlu suyla gargara yapma ya da ağrıyan dişin üzerine biraz tuz kıymak etkili çözümlerden biridir. Bunu uygularken tuzu yutmamaya çalışmalısınız. Bu yöntemler apseli diş ağrısını hafifletmeye yarayacaktır. Ancak kısa sürede bir diş doktoruna gitmeyi ihmal etmemelisiniz.
" } ] }