{ "title": "Alt Çene Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/alt-cene-kemigi-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 09:34:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Alt çene kemiği ağrısı, çene kemiği gün içinde istemli olarak ya da hiç fark etmeden sıkça kullanılan eklemlerden biridir. Üst ve alt çene kemiğinden meydana gelen eklemin hareketli olan bölümü alt çene kemiğidir. Dolayısıyla alt çene kemiği ağrısı daha yaygın şekilde görülmektedir. Çene eklemi iki taraftan alt çene kemiğiyle kafatasınının kulağın ön kısmında birleştiği yerde bulunur. Çiğneme hareketi yapıldığında, konuşurken, yutkunma sırasında alt çene kemiği devamlı hareket halindedir. Çene eklemi de vücudumuzdaki en hareketli eklemlerden biridir. Ağzınızı açıp kapatırken hissettiğiniz çene eklemidir. Alt çene kemiği ağrısı bu nedenlerle kişiye oldukça rahatsızlık verir. Çene ekleminde olabilecek sorunların teşhisinde de ağrı önemli bir kriterdir.

Alt çene kemiği ağrısı farklı hastalıkların, bozuklukların ve koşulların belirtisi olarak ortaya çıkar. Başın iki tarafında kulağın birinin önünde ya da ikisinde birden ağrı ortaya çıktığında bu alt çene kemiğinden kaynaklanıyordur. Bu sorun ağzın açılmasıyla hissedilen ağrı, hassasiyetle birlikte ortaya çıkar. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Hatalı hizalanan dişler, diş gıcırdatma, besinlerin dengesiz çiğnenmesi gibi etkenler bunda rol oynayabilir. Ayrıca bu alandaki eklem yastıklarındaki ya da disklerin üzerinde zamanla ortaya çıkan aşınma, yıpranma gibi etkenlerde alt çene kemiği ağrısı olarak belirti verebilir. Buna sebep olan etkenler arasındaki nevralji ve romatoid artrit oldukça ciddi durumlardır.

Alt çene kemiği ağrısı sebepleri nelerdir?

Alt çene kemiği eklemi ağrısının çeşitli sebepleri olabilir. Ancak bunlar arasında en fazla etkili olanı çene eklemi disfonksiyonu denilen sorundur. Alt çene kemiğini kafatasına bağlayan çene eklemindeki hasar sonucunda bu rahatsızlık yaşanır. Bunun ilk etkisi alt çene kemiği ağrısıdır. Ağrıyla birlikte baş ve boyun ağrısına, çene kası spazmlarına, diş ağrısına, alt çene kemiğinin hareketi sırasında gıcırdama benzeri seslerin çıkması, ağzın açılmasında, çiğneme sırasında yaşanan zorluk gibi belirtilerde ortaya çıkar. Özellikle alt çene kemiği ağrısı çiğneme sırasında şiddetini arttırır. Çene eklemi disfonksiyonu çeşitli etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar diş sıkma, miyofasyal ağrı sendromu ve diş kapanış bozukluklarıdır.

Alt çene kemiği ağrısı genellikle çene eklemi disfonksiyonu nedeniyle ortaya çıksa da başka sebeplerde nadiren ağrıya yol açabilir. Bu sebepler arasında çene kanseri, kalp krizi, tetanos, alt çene kemiğinde kırılma ya da çatlama, çene çıkması bulunur. Alt çene kemiği ağrısında buna sebep olan etkenin belirlenmesi, tedavinin yapılması için önemlidir. Bu yüzden Uzman bir doktora gidilerek muayene olunmalıdır.

Alt çene kemiği ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalara uygulanacak tedavi ağrının nedeni belirlendikten sonra tespit edilir. Genellikle çene kemiği disfonksiyonu nedeniyle alt çene kemiği ağrısı oluştuğu için, tedavide sorun yaşanmaz. Öncelikle hastaların evde uygulayacakları tedavi önerileri faydalı olacaktır. Doktorun önerisine göre; besinlerin çiğnemede zorluk çıkarmayan yumuşak olanlardan tercih edilmesi, diş gıcırdatma, diş sıkma gibi alışkanlıklar varsa bunların bırakılması, tırnak ısırma, şarkı söyleme, ağzın geniş açılması, sakız çiğneme gibi hareketlerden vazgeçme, ağrının olduğu bölgeye masaj yapma, bölgeye sıcak uygulama gibi tedaviye destek olacak uygulamalar yapılabilir. Gerekirse alt çene kemiği ağrısı için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Hastalar diş sıkma alışkanlığını bırakamazlarsa, gece ağızlığı denilen aparat kullanılabilir.

Alt çene kemiği ağrısı çene eklemi disfonksiyonu dışındaki sebeplerden kaynaklanıyorsa, bunlara uygun tedaviler uygulanır. Genellikle bu problemler acilen müdahale edilmesi gereken sorunlardır. Gerekirse cerrahi girişimde gündeme gelebilir. Çene kemiği kırığı gibi sorunlar bulunuyorsa, hastanın iyileşme süreci daha uzun sürer. Sürekli hareket halinde olan alt çene kemiği, ağrı nedeniyle hareket kısıtlılığına gireceğinden, en kısa sürede uygun tedavilerle işlevini yapacak duruma getirilmelidir.
" } ] }