{ "title": "Alt Çene Ağrısı", "image": "https://www.agrisi.gen.tr/images/alt-cene-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 09:05:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Alt çene ağrısı, çeşitli etkenlerden ortaya çıkabilir. Genellikle önceden diş gıcırdatma, diş sıkma gibi alışkanlıkları olanlarda, zor çiğnenen besinleri tüketenlerden daha fazla görülür. Alt çene çenenin hareketli olan kısmıdır. Bu nedenle ağrıdan en fazla etkilenen kısımdır. Çünkü üst çenede hareket olmaz.

Alt çene ağrısı neden olur?

Çene eklemi disfonksiyonu: Alt çene ağrısının en fazla rastlanan nedeni budur. Alt çeneyi kafatasına bağlayan eklem çenedir. Hareketsiz üt çenenin yanında, alt çeneyi hareket ettiren bu eklemdir. Eklemde hasar oluşması halinde çene eklemi disfonksiyonu oluşur. Bu durumda baş ağrısı, çene kası spazmı, boyun ve diş ağrısı, alt çene ağrısı, ağzı açarken ve çiğnemede zorluk çekme, çene hareketinde gıcırdama gibi seslerin olması gibi belirtiler ortaya çıkar. Bunların şiddeti stresli zamanda, çiğneme sırasında daha fazla artar. Bu sorunun yaşanmasına neden olan etkenler bulunmaktadır. Bunlar;
Çene kanseri: Alt çenede oluşan kanserli hücrelerin vücuda yayılması söz konusu olabilir. Bu durum alt çene ağrısı, uyuşması, yara, kitle, anormal büyüme gibi etkilere neden olabilir.

Tetanos: bu rahatsızlık çene kilitlenmesi nedeni olabilir. Bu ağzın açılmasına, yutma refleksine engel olabilir. Dolayısıyla bu alt çene ağrısı nedeni olabilir. Çene kaslarında spazmlar meydana gelir. Bundan korunmak için 10 yıl koruma etkisi olan aşının yapılması tavsiye edilir.

Kalp krizi: Aniden ortaya çıkan alt çene ağrısı genellikle sol tarafta etkili olur. Kalpte özel acı reseptörleri bulunmadığından, bu şekilde vücutta başka alanlarda ağrılar meydana gelir.

Çene kırılması ya da çene çıkması: bu rahatsızlıkların belirtileri arasında alt çene hareketinde zorluk, ağızda kanama, nefes alma zorluğu, çene görünümünün değişmesi ve alt çene ağrısı vardır.

Alt çene ağrısı genellikle bu etkiler yüzünden ortaya çıkabilir. Ancak kemiklerdeki enfeksiyonlar, iltihaplanma, sinüzit, yaşın ilerlemesiyle dokulardaki deformasyon gibi etkilerde ağrıya neden olabilir.

Alt çene ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Ağrının oluşma nedeni tespit edildikten sonra hastalara gereken tedavi başarıyla uygulanır. Genellikle alt çene ağrısı çene disfonksiyonu yüzünden ortaya çıktığından, buna uygun tedavi yöntemleri uygulanır.

Hastaların evde besinlerini yumuşak olanlardan tercih etmesi, çeneyle geniş açılı esnemeye dikkat etmesi, sakız çiğnememesi, ağrıyan kaslara masaj yapılması, diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlıklarını terk etmesi, stresten uzak durmaları tavsiye edilir.

Tıbbi tedavi sırasında hastaların sinirli ve stresli yapıdan uzak kalması amaçlanır. Bu nedenle terapiler uygulanır. Gerekirse hastalara antidepresan ilaç tedavisi de uygulanır. İlaç tedavisi aynı zamanda alt çene ağrısı için yararlı olabilecek ağrı kesici ilaçlarla da yapılabilir. Eğer hastada diş gıcırdatma sorunu bulunuyorsa, gece ağızlığı kullanılabilir.

Alt çene ağrısı için cerrahi girişim nadiren yapılır. Diğer tedavilerden fayda görülmezse, hastanın yaşam kalitesi olumsuz şekilde etkilenirse ameliyat yapılabilir. Operasyonda alt çene kemik, kıkırdak ve yumuşak dokuda işlemler yapılabilir. Hastalarda çene kanseri, kalp krizi, tetanos gibi etkenlerden oluşan alt çene ağrısında farklı tedaviler acilen uygulanır. Bu tür ağrıların iyileşme süreci daha uzun olur.
" } ] }